RC Sint-Jan-in-Eremo-Krekenland
Welcome at Rotary Club Sint-Jan-in-Eremo-Krekenland

Welkom bij RC Sint-Jan-in-Eremo Krekenland

Rotary Sint-Jan-in-Eremo"Krekenland"

De club met de langste naam ter wereld (?)

Een Rotary club in Sint-Jan-in-wat ???

Sint-Jan-in-Eremo (op oude kaarten Sint-Jan-ten-Armen of Sint-Jan-in-de-woestyne), is een piepkleine deelgemeente van het landelijke Sint-Laureins, aangeschurkt tussen de kreken, net voor de grens met Zeeuws-Vlaanderen.

De dichtstbijzijnde steden (stadjes eigenlijk) zijn Eeklo en Maldegem, allebei al sinds decennia voorzien van hun eigen Rotary club.

In 1991 broedde RC Eeklo op plannen voor het stichten van een nieuwe club. Enkele maanden later zaten een twintigtal mannen, meestal dertigers, in restaurant De Warande te Sint Jan te luisteren naar Willy 't Jolyn, de wijze man uit Eeklo, die de goede boodschap kwam brengen naar de mensen in de polders.

Met fris enthousiasme werden Rotary-handboeken uitgedeeld: hieruit blijkt duidelijk dat alles in Rotary door commissies wordt gerealiseerd: te beginnen met deze die zich moest bezighouden met de eigenlijke start van de club : het zgn. Charter op 24/04/93. Rotary Sint-Jan-in-Eremo Krekenland was vanaf dan een feit.

Maar... maakte stichtend voorzitter Willy 't Jolyn ons al direct duidelijk: Rotary is een service club en daar komt het erop aan de competenties van de leden aan te wenden ten bate van de gemeenschap.

De commissie Dienst aan de Gemeenschap organiseert intussen jaarlijks minstens een, en geregeld twee of meer, actie(s) ten bate van allerlei organisaties, NGO's en andere die in onze eigen omgeving of veel verder, van de wereld een betere plek proberen maken.

Meer nog dan door haar realisaties werd de polderclub entre Bruges et Gand, door een maandelijkse ontbijtvergadering om 7 uur en vooral door het inhalen van 5 leden van het mooie geslacht, al vlug een begrip.

De millenniumwissel en het 100-jarig bestaan van Rotary zijn intussen al voorbijgegaan..

De ontbijtvergadering is intussen afgevoerd maar het vrouwelijk element heeft zich verder versterkt, en intussen zijn er ook al vier voorzitters (v) geweest terwijl het opvalt hoe het op dat vlak in de omgevende clubs voorlopig meestal nog altijd bij het oude,uitsluitend mannelijke, blijft.

Elk Rotary Krekenland-jaar wordt geritmeerd door enkele activiteiten die tradities zijn geworden: de zomerse gezinsfietstocht, de nieuwjaarswandeling, ..

De grote jaarlijkse fundraising activiteit daarentegen is telkens weer iets anders: soms een concert (Eva De Roover, Berdien Stenberg, ...), of een tuinbeurs in het Kasteel van Boekhoute, een sportief tornooi, een culinaire annex artistiek evenement (Culin'Art en Art@Krekenland)

Voor deze clubintroductie is uiteraard sterk gesnoeid. Voor een beter beeld van onze club is niets beter dan een bezoek ter plaatse : hetzij op dinsdagavond of ter gelegenheid van een van onze talrijke specials. Hoe het er aan toe gaat in een club met dames kan U dan zonder risico maar met charme zelf ervaren.

 


Latest News

more »